NIEUWS

ZoekenUITGELICHT:
Hans Boland


NIEUWS
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
RECENSIES
informatie voor de BOEKHANDEL

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
WILLEM OLTMANS
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN

POESJKIN
SHAKESPEARE
SONJA PRINS
GUUS HOUTZAGER

LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM

nieuwsdienst

Van tijd tot tijd sturen wij per e-mail een nieuwsbrief rond. Aanmelden, afmelden en wijzigingen doorgeven kan via dit e-mailadres: nieuws@papierentijger.org

facebook

word lid van de vriendenclubverwacht

verwacht

verwacht uitgelicht

Hans Boland

 


Bevochten groei - Brabant Cultureel
30-06-2015

Een wijsheid door gruwelijke ervaringen gevormd

door JACE van de Ven

Het zoveelste boekje over de vervolging van joden in de Tweede Wereldoorlog, persoonlijk opgetekend door een halfjoodse vrouw die het grootste deel van haar leven in Noord-Brabant woonde.

Kan het nog iets toevoegen? Ja! Herhaal de verhalen duizend malen. Steeds zullen andere nuances je treffen, zoals in wat Anne van Arend zich herinnert.

LEES HET HELE ARTIKEL

 

 


De novellen in verzen
17-06-2015

VERSCHENEN: HERZIENE TWEEDE DRUK

Verzameld werk Alexandr Poesjkin
deel 1

Vertaald door Hans Boland

Novellen in verzen zijn berijmde korte verhalen met een liefdesintrige; behalve Poesjkins eersteling in dit genre, Roeslan en Ljoedmila, hebben al zijn novellen in verzen echter ook een sociaal dan wel een historisch thema. In zijn "Romantische" of "Zuidelijke" versvertellingen (De krijgsgevangene van de Kaukasus, De roverbroers, De fontein van Bachtsjisarai en De zigeuners) staat het conflict tussen de "beschaafde" en "wilde" samenlevingen centraal; daarnaast schreef hij drie komisch-satirische novellen in verzen (het blasfemische Gabriëlslied, het "nihilistische" Graaf Nullin en Het huisje in Kolomna, waarin hij de draak steekt met de poëzie zelf); Angelo is een didactisch-moralistisch antwoord op Shakespeare's Measure for Measure; Poltava en De Bronzen Ruiter, die tot zijn mooiste werk worden gerekend zijn historische novellen.
De andere novellen in verzen opgenomen in dit deel zijn: Vadim, Tazit en Jezerski.
Het literaire genre van de novelle in verzen (Russisch: "poèma") heeft vanaf het begin van de negentiende eeuw tot op heden altijd een zeer belangrijke rol gespeeld in de Russische poëzie. In de Russische litteratuurgeschiedenis zijn Poesjkins novellen in verzen net zo'n begrip als de romans van Dostojewski of het toneelwerk van Tsjechow.

INKIJKJE


ISBN 9789067283113
NUR 302
352 pagina's
EUR 28,00
bestellen
 

 

 


ASALA, de Nemesis voor de Armeense genocide - NBD Biblion
17-06-2015

stadsguerrilla tegen Turkije (1975-1988)

door Louis Smit

De Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia (ASALA) is een guerrillabeweging die van 1975 tot 1988 actief was. De auteurs zijn kenners op dit terrein en bespreken dit onderwerp op wetenschappelijke wijze. Hun boek geeft een goed beeld van de acties van ASALA. Deze guerrillastrijders wilden dat Turkije zijn verantwoordelijkheid nam voor de moord op grote aantallen Armeniërs in 1915, maar Turkije weigert honderd jaar na dato nog steeds te spreken van genocide. Een doorwrochte publicatie, stampvol verwijzingen en bronnen, die ook de vertakkingen en samenwerkingsverbanden van ASALA in vele landen laat zien. Geen lichte kost, dus vooral interessant voor wie geboeid wordt door Armenië en de kwestie van de Armeense genocide. Actueel gezien het herinneringsjaar.

De benaming van de gebeurtenis in 1915 leidt nog steeds tot discussie, ook in Nederland. De persoonlijke kant hiervan wordt belicht in de zesdelige reportageserie 'Bloedbroeders' van regisseur Kees Schaap, over een Turkse en een Armeense Nederlander, Sinan Can en Ara Halici, die samen op zoek gaan naar de waarheid; samen schreven ze een boek met gelijke titel*. In het voorjaar van 2015 werd de tv-serie uitgezonden door de VARA.

 

 


Het willen en zijn gevolgen - NBD Biblion
10-06-2015

door Drs. P.C.B. de Jager

Centraal in dit boek staan vragen over het ontstaan van psychosen, waangedachten en angsten
en hoe deze kunnen verdwijnen met behulp van antipsychotica. Het eerste deel gaat over de
evolutie van het niet-bewuste en het bewuste willen. De hersenen moeten ervoor zorgen dat op
zintuigprikkels adequaat wordt gereageerd; zij zijn een emotiemachine. Het tweede deel gaat
over het ontstaan en de functies van het ik-bewustzijn en het derde deel over
psychopathologie als gevolg van het (niet-)willen. Het gaat daarbij vooral om waangedachten,
hallucinaties en dwanggedachten. Door te schrijven over de totstandkoming van een psychose
wil de auteur het predicaat 'psychotisch' uit de taboesfeer halen. Voor geÏnteresseerden in
deze thematiek geeft dit boek een theoretisch kader waarmee het verschijnsel psychose beter
geduid kan worden. Het boek is voorzien van talrijke eindnoten en een literatuuroverzicht.

 

 


Zwarte Sinterklazen - Meervoud
24-05-2015

door Bernard Daelemans

Meervoud nr. 207 -  mei 2015

Zwarte Piet is Indo-Europees werelderfgoed

Het is in Vlaanderen nog niet zo ver gekomen als in Nederland, dat er rechtszaken worden aangespannen tegen het optreden van Zwarte Piet tijdens traditionele Sinterklaasfeesten. In Amsterdam gaf een rechter zowaar de antizwartepietlobby gelijk die zich gegriefd voelt door het dulden van een dergelijke 'overduidelijk rascistische' manifestatie. De aanvoerder van die lobby is een zekere Quincy Gario, een zwarte Surinaamse Nederlander. Die heeft in dr. John I. A. Helsloot, gewezen onderzoeker aan het Meertens-Instituut dat onderzoek verricht naar de Nederlandse taal en cultuur, een academische steunpilaar gevonden om zijn eenvoudige stelling 'Zwarte Piet = racisme' te onderbouwen. Helsloot baseert zich in zijn onderzoek vooral op negentiende eeuwse literatuur en concludeert dat de knecht van Sinterklaas gemodelleerd is naar de negerslaven. Zwarte Piet is dan een bij uitstek negatieve stereotypering van de zwarte medemens aan wie allerlei negatieve kenmerken worden toegemeten: hij is lui, dom, spreekt gebrekkig en haalt rare streken uit. Uiteraard wordt hij als knecht van een blanke meester ten tonele gevoerd. Simpel toch.

LEES HET HELE ARTIKEL

 

 


Het willen en zijn gevolgen - Tijdschrift voor coaching
22-05-2015

mei 2015, Tijdschrift voor coaching  - twee artikelen

In gesprek met bioloog Nico de Jong

Over Het willen en zijn gevolgen

door Ad Maas

De theorie van Marinus Knoope

door Nico de Jong

LEES DE ARTIKELEN

 

Het willen en zijn gevolgen

ISBN 9789067283052
NUR 895
176 pagina's
EUR 20,00
bestellen

 

 

 


Bevochten groei - Brabants Dagblad
24-03-2015

Een interview met Lou Keune

door Joke Knoop

Lou Keune: een boze maar ook optimistische wetenschapper

Lou Keune is econoom en socioloog. En boven alles een wereldverbeteraar. Een vreemde eend in de vijver van de Tilburgse universiteit.

Econoom en socioloog Lou Keune is strikt genomen een vreemde eend in de bijt van de universiteit in Tilburg. Neem alleen al zijn leeftijd: 77 jaar en vooralsnog niet van plan het veld te ruimen. Hij is drie tot vier dagen per week te vinden op de sociale faculteit. Hij werkt onder meer aan boeken, zoals eerder over textielarbeider Kees de Jong en over de jeugd van de joodse Anne van Arend. [zie hierboven Bevochten groei]

Opvallender dan zijn leeftijd, is zijn strijdbare idealisme. Werken aan een betere wereld, te beginnen met economische rekenmodellen waarin milieuschade en welzijn meetellen. Dat is een dwars geluid tussen gezaghebbende economen als Sylvester Eijffinger en Lans Bovenberg. Keune: „Ik zit in de marge. Zij denken allemaal anders dan ik. Bij hen is het neoliberalisme dominant. Dat de economie altijd moet groeien, is een domme opvatting. We moeten juist krimpen. Maar het idee om ecologische schuld mee te tellen, wordt belachelijk gemaakt. Ik ben pessimistisch over de meegaandheid van de economische elite.”

LEES HET HELE INTERVIEW

 

 

 


Bevochten groei - Brabant Cultureel
(30-06-2015)
De novellen in verzen
(17-06-2015)
ASALA, de Nemesis voor de Armeense genocide - NBD Biblion
(17-06-2015)
Het willen en zijn gevolgen - NBD Biblion
(10-06-2015)
Zwarte Sinterklazen - Meervoud
(24-05-2015)
Het willen en zijn gevolgen - Tijdschrift voor coaching
(22-05-2015)
Bevochten groei - Brabants Dagblad
(24-03-2015)
Developed with QwikZite (version 1.12)