NieuwsUITGELICHT:
Guus Houtzager


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM

verschenen verschenen verschenen

uitgelicht

 


Conrad van de Weetering
16-10-2017

31 maart 1929 - 16 oktober 2017

Conrad van de Weetering was danser, choreograaf en schrijver. In december 2016 bracht hij  vertalingen van Luigi Pirandello's toneelstukken Zes personages op zoek naar een schrijver, Ieder op zijn manier en Vanavond improviseren wij bij ons uit onder de noemer Dramatisch drieluik.

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw was Conrad een beroemd balletdanser. Hij schreef  verschillende boeken over dansen. Als dichter was hij aangesloten bij de befaamde Eijldersdichters uit Amsterdam met wie hij in april 2017 nog optrad in Café Het Hijgend Hert in Breda.

 

Hoe belangrijk dichten voor Conrad was blijkt uit het feit dat hij op zijn ziekbed, minder dan drie weken voor zijn overlijden, onderstaand gedicht voordroeg aan enkele poëzievrienden.

Een feest

Ik danste de hele wereld rond
omdat ik dansen het mooiste vond
maar nu mijn lichaam
niet meer alles kan wat ik bedenk,
dans ik alleen nog in de geest
zoals je gedichten schrijft,
gedichten leest,
ook dit dansen
is een feest.

 

 

 

 


Papieren Tijger in het wild

 

beurs van bijzondere uitgevers
zondag 10 december 2017
13.00 - 17.00 uur
Paradiso Amsterdam
Weteringschans 6-8
 

www.beursbijzondereuitgevers.nl

Uitgevers uit het Nederlandse taalgebied presenteren en verkopen hun nieuwe en oude titels op het gebied van literatuur, literaire non-fictie, poezie en beeldende kunsten.

De bijdrage van deze specialistische uitgevers aan het Nederlandstalige boekenaanbod is weliswaar relatief klein maar kwalitatief zeer hoogwaardig; elke belangrijke Nederlandse auteur heeft in de loop van zijn of haar loopbaan bij deze uitgeverijen gepubliceerd.

Entree: 3,- (kaarten alleen aan de deur verkrijgbaar)

 

 

 

 

 


VPRO radio: OVT, Het Spoor Terug

De Hafakker, erfdrager van Dennendal?

Het VPRO-radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd wijdt 2 uitzendingen aan de Hafakkergeschiedenis. Aan het woord komen diverse oud-Hafakkerwerkers, onder wie Inge Mans. Interviewer en programmamaker is Gerard Leenders.

Deel 1: zondag 10 september TERUGLUISTEREN DEEL 1

Deel 2: zondag 17 september TERUGLUISTEREN DEEL 2

Het hart van de zorg
Idealen en praktijken in de verstandelijk gehandicaptenzorg bij de Hafakker (1960-2010)

Inge Mans

In vijftig jaar is er veel veranderd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze veranderingen worden vaak beschreven in termen van maatschappelijke idealen, zorgmodellen en beleidsdoelen van de overheid. Inge Mans laat zien hoe verschillende idealen en modellen in de praktijk uitwerkten bij de Hafakker, een zorginstelling in Noordwijkerhout. Zij laat vooral de mensen aan het woord die het ‘hart van de zorg’ vormen: bewoners en begeleiders. Aan de hand van hun verhalen ontstaat een levendig beeld van de manier waarop zij met elkaar omgaan en wat dit voor ieder van hen betekent. Ook de familie van bewoners komt aan het woord en de mensen die bij hen in de wijk wonen vertellen over het contact met hun verstandelijk gehandicapte buren.

Duidelijk wordt dat het leven van instellingsbewoners in vijftig jaar tijd op veel punten sterk verbeterd is. Maar terwijl de muren van de inrichting zijn afgebroken, zijn het nu de onzichtbare muren van de ‘prestatiemaatschappij’ die verdere integratie van mensen met een verstandelijke beperking belemmeren. Een nieuw en levensgroot probleem is dat de zorg in de afgelopen twintig jaar een sterk verzakelijkt en bureaucratisch systeem is geworden. Het draait niet langer om mensen, maar om managers en productiecijfers. Zo verdwijnt het hart uit de zorg. De geschiedenis laat zien dat het anders kan.

Eerder verscheen van Inge Mans Zin der zotheid, vijf eeuwen cultuurgeschiedenis van zotten, onnozelen en zwakzinnigen. (Bert Bakker 1998)

INKIJKJE

ISBN 9789067283182
NUR 694
400 pagina's
EUR 25,00
bestellen

 

 


Conrad van de Weetering
(16-10-2017)
Papieren Tijger in het wild

10 december
Beurs van bijzondere uitgevers

VPRO radio: OVT, Het Spoor Terug
(07-09-2017)
Developed with QwikZite (version 1.12)