Manon van den BergUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
Doodstraf voor Jessy
15-12-2006

It only took one person's friendship to release it all. - Jessy San Miguel

Manon van den Berg

Wanneer de 28-jarige Manon van den Berg een documentaire ziet over een vrouw die correspondeert met een ter dood veroordeelde, neemt ze een besluit dat haar leven ingrijpend zal veranderen. Ze geeft zich op om te gaan schrijven met een gevangene in een Amerikaanse dodencel. Drie weken nadat ze haar eerste briefje heeft verstuurd, ontvangt ze een lang en persoonlijk antwoord van Jessy San Miguel, twintig jaar, on death row in Texas. Nog datzelfde jaar neemt ze het vliegtuig om hem te ontmoeten.

Als het contact zich verdiept en er meer ontmoetingen volgen, wordt de Nederlandse steeds verder de wereld van de dodencel in getrokken. Tot ze uiteindelijk voor de moeilijkste opgave van haar leven komt te staan. In Doodstraf voor Jessy vertelt Manon van den Berg openhartig en onbevooroordeeld over Jessy, haar bezoeken aan de gevangenis, en een vriendschap tot het bittere einde.

ISBN 9789067282024
NUR 694
211 pagina's
EUR 21,00
Bestellen

 

 


Doodstraf voor Jessy - KRO's Goudmijn

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Vriendschap in de dodencel
een reportage van KRO's Goudmijn Manon van den Berg vertelt het verhaal over haar bijzondere vriendschap met de Amerikaanse ter dood veroordeelde Jessy San Miguel. Ze ging meermalen bij hem op bezoek en zamelde geld in voor een eerlijk proces en zijn verdediging. Maar het mocht niet baten. In 2000 werd Jessy, in Manons bijzijn, geëxecuteerd. Manon heeft nog altijd geen spijt van haar contact. Ze is als mens gegroeid. 'Eigen schuld, dikke bult' heeft plaatsgemaakt voor compassie.

Vriendschap werkt nog altijd door
Haar bijzondere vriendschap met Jessy ligt inmiddels al ruim tien jaar achter haar. Toch staat Manon er nog dagelijks bij stil. "Door de vriendschap met Jessy ben ik als mens erg gegroeid. In het dagelijks leven merk ik dat nog steeds. Ik werk als budgetconsulent met mensen die in financiële problemen zitten. De buitenwereld denkt dan al snel "eigen schuld, dikke bult", net als bij Jessy. Maar ik weet dat ik niet degene ben die moet oordelen. Ik kijk hoe ik hen bij kan staan. Door Jessy heb ik een groter empathisch vermogen gekregen. Ik zie in mijn werk dat mensen in een isolement raken: ze schamen zich omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Ook Jessy was afgeschreven door de maatschappij. Wat ik merk is, dat het erg scheelt als je een luisterend oor geeft. Als je iemand persoonlijke aandacht geeft, zie je die persoon opbloeien. Het maakt van hen geen nummer, maar een mens. Dat heb ik bij Jessy ook gezien."

Manon heeft haar vriendschap met Jessy beschreven in het boek: "Doodstraf voor Jessy".
 

tekst van de website van KRO's Goudmijn

 

 


Doodstraf voor Jessy
(15-12-2006)
Doodstraf voor Jessy - KRO's Goudmijn

30-3-2011

Developed with QwikZite (version 1.12)