Els de GroenUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
Een moeras vol krokodillen
04-03-2009

Els de Groen

Hoe komen schrijvers in het Europees Parlement? Els de Groen kwam er door een boek over corruptie en armoede, getiteld Weldoeners. Daarvoor had ze al eerder fictie en non-fictie over Oost-Europa geschreven en veel research verricht in dat deel van de Unie waar de nieuwe lidstaten liggen.

In 2004 vroeg klokkenluider Paul van Buitenen haar of ze zich kandidaat wilde stellen voor zijn nieuwe partij "Europa Transparant". Twee maanden worstelde De Groen met zichzelf alvorens ja te zeggen. Politiek zou een einde aan haar loopbaan als schrijver en sociale leven maken, maar haar wellicht in staat stellen misstanden te verhelpen. De volken in Oost-Europa en vooral het kwetsbaarste deel, moesten eerlijke kansen krijgen. Fraude zou niet enkel hen maar ook Brussel schaden.

Die mening heeft ze nog steeds. Het zijn geen krokodillentranen die ze lezers voorschotelt, al is de titel toch wel een beetje gemeend. Politiek is gevaarlijk zwemwater! Een hilarisch maar bij tijd en wijle treurigstemmend verslag en een uniek kijkje in de keuken van het politieke bedrijf.

ISBN 9789067282307
NUR 697
256 pagina's
EUR 19,50
Bestellen

 

 


Weldoeners
10-01-2007

of de liefdadigheidsmaffia

Els de Groen

Dat wie geld heeft, macht heeft, is een oeroude wijsheid. Oost-Europa is niet bevrijd van het marxistisch kapitalisme, maar overgegooid in de armen van het neoliberalisme. Kopstukken uit de geheime dienst trokken een ander jasje aan en verrijkten zich schandelijk in de privatiseringsgolf na de val van de muur. Dat geld kwam goed van pas om kritiek te smoren en tegenstanders te kopen.

Hoofdpersoon in deze op feiten gebaseerde roman is Eva, vrouw van een Nederlandse Novib-medewerker. Novib besteedt miljoenen in Oost-Europa, maar ondermijnt er de stabiliteit. Eva, die twijfelt aan het werk van haar man, reist hem heimelijk na. Dat wordt het begin van een openlijke controverse. Het wordt ook het begin van haar ontdekking dat democratie in Oost-Europese landen bewust wordt tegengewerkt door belanghebbenden uit Oost en West. Het zwaarst gedupeerd zijn de Roma, met wier duurzame armoede fondsen worden geworven die hen zelden bereiken. De gevolgen, schooluitval en criminaliteit, vormen een voedingsbodem voor extreme partijen, die de slachtoffers van de armoede als veroorzakers zien.

Gestaag ontraadselt Eva dat diezelfde partijen, Neonazi’s en Holocaustontkenners, worden gefinancierd door voormalige geheimagenten. Door maffia die geen behoefte heeft aan regels en controle uit Brussel. Eva's vriendschap met het moedige maar slinkende verzet vervreemdt haar van haar man en plaatst haar als moeder voor een groot dilemma.

Els de Groen is schrijfster en Europarlementariër. Haar boeken zijn in tien verschillende talen vertaald en in diverse landen bekroond of genomineerd. Belangrijk in haar werk is vrijheid en verantwoordelijkheid. Vrijheid heeft met beschaving gemeen dat ze zich bewijst in beperkingen.

Elsevier 12-11-2010 door Robin van der Kloor: 'EU-miljarden voor Roma verdwijnen in het niets'

ISBN 9789067281997
NUR 301
278 pagina's
EUR 23,00
Bestellen

 

 


Een moeras vol krokodillen
(04-03-2009)
Weldoeners
(10-01-2007)
Developed with QwikZite (version 1.12)