Joost JongerdenUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
Het verwoeste land
15-07-1997

Berichten van de oorlog in Turks-Koerdistan

Joost Jongerden, René Oudshoorn, Henk Laloli

Koerdistan, het onnoembare land, is de laatste jaren hard op weg een land zonder mensen te worden. Onder de last van laarzen hebben in de jaren negentig vijf miljoen Koerden hun leefgebied moeten verlaten. Onder het mom van "terreurbestrijding" en wijzend op de PKK, laten Turkse troepen een spoor van vernieling na: dorpen worden beschoten of in brand gestoken, de inwoners verjaagd. Inmiddels leven meer Turkse-Koerden buiten dan in hun land, dat meer en meer de sinistere aanblik van een spookland begint te krijgen.

In Het verwoeste land krijgen de ontheemde Koerden een gezicht. Elf gevluchte Koerden vertelden in Istanbul hun geschiedenis aan de auteurs. Het werden aangrijpende gesprekken; over angst, geweld en terreur; maar ook over de hoop op een dag terug te kunnen keren naar de dorpen waaruit zij met geweld werden verdreven. Daarmee is Het verwoeste land een boek geworden dat, ook voor mensen met geringe kennis van de Koerdische kwestie, leesbaar en begrijpelijk is. Achtergrondinformatie door de auteurs wordt ondersteund en afgewisseld door gespreksfragmenten van de door hen geïnterviewde Koerden.

Van Joost Jongerden verscheen eerder Het recht op dromen, Ontwikkelingen naar een zelfstandig Koerdistan (1994).

ISBN 978 90 6728 088 4
112 pagina's
EUR 11,35
bestellen

 

 


Het recht op dromen
05-01-1997

Ontwikkelingen naar een zelfstandig Koerdistan

Joost Jongerden, m.m.v. Guido van Leemput, fotografie: Judith Scheltema

Sinds de verwikkelingen rond Abdullah Öcalan staat Koerdistan weer op de politieke agenda ... Auteur Joost Jongerden en fotografe Judith Scheltema bezochten Koerdistan vele malen. Zij deden er uitgebreid onderzoek naar de leefomstandigheden, de geschiedenis en de politieke verhoudingen van dit in dramatische omstandigheden verkerende gebied. Zij kregen Koerden uit allerlei geledingen en van diverse gezindten te spreken en waren zelfs in staat toegang tot PKK-kampen te verkrijgen.

Hun schat aan bevindingen hebben zij neergelegd in Het recht op dromen, in een coherent en begrijpelijk geheel. Daardoor geeft het de lezer inzicht in de ingewikkelde politieke verhoudingen in een gebied waarover veel gesproken wordt, maar waarvan slechts weinigen echt op de hoogte zijn. Het recht op dromen geeft in journalistieke stijl een beeld van diverse soorten Koerdisch nationalisme en de achtergronden daarvan. Daaruit komt een beeld naar voren van een Koerdische beweging die in de toekomst wel eens een belangrijk stempel zou kunnen gaan drukken op de verhoudingen in het Midden-Oosten. Alleen daarom al een boek van belang. Compleet met beknopt historisch overzicht.

Van Joost Jongerden verscheen ook Het verwoeste land, Berichten van de oorlog in Turks-Koerdistan (1997).

Uitgave i.s.m. AMU, Amsterdam

ISBN 978 90 6728 056 3
152 pagina's
EUR 12,70
UITVERKOCHT

 

 


Het verwoeste land
(15-07-1997)
Het recht op dromen

1994

Developed with QwikZite (version 1.12)