J.G. KikkertUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
J.G. Kikkert
15-06-2017

28 oktober 1930 - 15 juni 2017

Historicus J.G. (Jan) Kikkert schreeft tientallen boeken, waarvan een bij Papieren Tijger: Crisis op Soestdijk - Nederland als bananenmonarchie. Kikkert was vooral bekend om zijn biografiën over de Oranjes en het Nederland van de 19e eeuw. Ook schreef hij onder pseudoniem voor - en werkte aan de totstandkoming van - de schoolboekenreeks Kleio voor het middelbaar geschiedenisonderwijs.
J.G. Kikkert gaf tot op hoge leeftijd les; in zijn jonge jaren op een lagere school, daarna op  middelbare scholen en van 1989 tot 2011 aan de volksuniversiteit.

 


Crisis op Soestdijk

Nederland als Bananenmonarchie

J.G. Kikkert

"En de hemel behoede ons dat dit ooit wereldkundig worde", schreef de New Yorkse correspondent van het ANP in 1954 aan zijn hoofdredacteur. Over de oceaan wist men toen al meer over het Soestdijkse schimmenspel dan in Nederland. Dit boek vertelt hoe dat kwam. En ook wat velen geheim wilden houden.

J.G. Kikkert, auteur van vele Oranje-publikaties, licht sluiers op rond het Greet Hofmansconflict, dat meer een hofconflict was. Dit Medium van God (naar eigen zeggen) had contacten met de koninklijke familie, maar speelde toch een ondergeschikte rol. Bernhard gebruikte Greet Hofmans om de aandacht van andere zaken af te leiden, maar hij dreigde zijn doel voorbij te schieten: echtscheiding van Juliana, paniek in Den Haag, psychiatrische opname van het staatshoofd, Beatrix op de troon.

Naderde het einde van de constitutionele monarchie? Premier drees kwam met een commissie. Juliana bleef, haar huwelijk bleef, maar de crisis bleef ook. Kikkert inventariseert. En hij wijst ook op de reacties in het buitenland, waar men met verbazing de ontwikkelingen volgde. Hij spaart de oranjes niet en sluit zich aan bij Fruin: "De geschiedschrijver mag niet verhelen wat misdaan is." Het beeld dat daaruit van de monarchie en hun omgang met de pers naar voren komt is realistisch, maar weinig vleiend.

"Dit is een verhaal met oog voor de veelzeggende functionele anecdote. Ik heb genoten van het boek." (Jos Palm, hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad)

ISBN 9789067280808
197 pagina's
EUR 14,75 (Alleen nog licht beschadigde exemplaren)

 

 


J.G. Kikkert
(15-06-2017)
Crisis op Soestdijk

1996

Developed with QwikZite (version 1.12)