Barbara SahakianUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
Het Rood Verzetsfront in het vizier van de geheime dienst
24-04-2018

onder redactie van Paul Moussault en Barbara Sahakian

In maart 2018 sprak een groot aantal Nederlanders zich uit tegen de vernieuwde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (sleepwet). Op 1 mei 2018 is deze wet geldig.

Het intensief bespioneren door geheime diensten van eigen onderdanen in naam van contraterrorisme is niet pas na 11 september 2001 begonnen, maar nam al vroeg in de jaren zeventig een aanvang. In die jaren leidde het nauwelijks tot discussie, het was voor de meesten een geaccepteerde vorm van contraterrorisme.

Gestaafd met een indrukwekkend aantal documenten bewijzen Moussault en Sahakian hoe ver de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de jaren zeventig en tachtig gingen in hun ijver.

Het Rood Verzetsfront in het vizier van de geheime dienst biedt een verrassende kijk op de, soms hilarische, wereld van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

ISBN 9789067283359
NUR 697
360 pagina's
gebonden uitgave; met stofomslag en leeslint
EUR 25,00
bestellen

INKIJKJE


ASALA, de Nemesis voor de Armeense genocide
17-04-2015

Stadsguerrilla tegen Turkije (1975-1988)

Paul Moussault (red.) & Barbara Sahakian

De woede over de Armeense genocide en de ontkenning daarvan, het verloren grondgebied en het leven in de diaspora vormen de primaire achtergrond waartegen de acties van de Armeense guerrilla moeten worden beschouwd. De Armeense guerrilla’s vormden de schrik van het Turkse corps diplomatique.

Het onrecht was niet anoniem, het had een naam en een adres. De Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia probeerde de ‘vergeten’ Armeense genocide op de internationale politieke agenda te krijgen door aanslagen te plegen op Turkse diplomaten en instellingen. De politieke moord werd gelegitimeerd door de functie van de vijand.

De representanten van de Turkse staat, de diplomaten, consuls en leden van de veiligheidsdienst werden niet omdat ze Turkse staatsburgers waren door de Armeense stadsguerrillero’s geëxecuteerd, maar in de hoedanigheid van hun functie voor het Turkse onderdrukkingsregime, niet als slecht mens, huisvader of echtgenoot, maar als object van onderdrukking en repressie, als ideologische steunpilaar van de ontkenning van de genocide.

INKIJKJE

youtube

ISBN 9789067283076
NUR 686
592 pagina's
EUR 27,50
bestellen

 

 

 


recensie Beurs van Bijzondere Uitgevers

17-04-2015 over ASALA, de Nemesis voor de Armeense genocide – Stadsguerrilla tegen Turkije (1975-1988)

website Beurs voor Bijzondere Uitgevers

In 2015 is het honderd jaar geleden dat de Armeense genocide plaatsvond, wat wereldwijd met conferenties, boeken, herdenkingsbijeenkomsten, films, nieuwe monumenten en wat dies meer zij herdacht wordt. Het is ook veertig jaar geleden dat Armeense jongeren de wapens opnamen om als de Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia (ASALA) te proberen de ‘vergeten’ Armeense genocide op de internationale politieke agenda te krijgen door aanslagen te plegen op Turkse diplomaten en instellingen.

Dat de gewapende strijd wel degelijk een propagandamiddel kan zijn om de publieke opinie in positieve zin te beïnvloeden bewezen de Armeense jongeren van ASALA. Echter, dit had een beperkte houdbaarheidsdatum. Wat toen nationale bevrijdingsstrijd heette, noemt men nu terrorisme. De ASALA is nog altijd een schrikbeeld voor Turkije; wanneer er in de pers iets verschijnt over Armenië of over de genocide, dan waarschuwt de regering meteen voor een hernieuwde dreiging.

Over de ASALA zijn tot nog toe nog maar weinig diepgravende publicaties verschenen. Daarin brengt ASALA, de Nemesis voor de Armeense genocide – Stadsguerrilla tegen Turkije (1975-1988) verandering. Uit de aankondiging van uitgeverij Papieren Tijger: “De representanten van de Turkse staat, de diplomaten, consuls en leden van de veiligheidsdienst werden niet omdat ze Turkse staatsburgers waren door de Armeense stadsguerrillero’s geëxecuteerd, maar in de hoedanigheid van hun functie voor het Turkse onderdrukkingsregime, niet als slecht mens, huisvader of echtgenoot, maar als object van onderdrukking en repressie, als ideologische steunpilaar van de ontkenning van de genocide.”

 

 


recensie NBD Biblion

17-06-2015 over ASALA, de Nemesis voor de Armeense genocide – Stadsguerrilla tegen Turkije (1975-1988)
door Louis Smit en Peter Turk

De Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia (ASALA) is een guerrillabeweging die van 1975 tot 1988 actief was. De auteurs zijn kenners op dit terrein en bespreken dit onderwerp op wetenschappelijke wijze. Hun boek geeft een goed beeld van de acties van ASALA.

Deze guerrillastrijders wilden dat Turkije zijn verantwoordelijkheid nam voor de moord op grote aantallen Armeniërs in 1915, maar Turkije weigert honderd jaar na dato nog steeds te spreken van genocide. Een doorwrochte publicatie, stampvol verwijzingen en bronnen, die ook de vertakkingen en samenwerkingsverbanden van ASALA in vele landen laat zien. Geen lichte kost, dus vooral interessant voor wie geboeid wordt door Armenië en de kwestie van de Armeense genocide. Actueel gezien het herinneringsjaar.

De benaming van de gebeurtenis in 1915 leidt nog steeds tot discussie, ook in Nederland. De persoonlijke kant hiervan wordt belicht in de zesdelige reportageserie 'Bloedbroeders' van regisseur Kees Schaap, over een Turkse en een Armeense Nederlander, Sinan Can en Ara Halici, die samen op zoek gaan naar de waarheid; samen schreven ze een boek met gelijke titel*. In het voorjaar van 2015 werd de tv-serie uitgezonden door de VARA.

 

 


Het Rood Verzetsfront in het vizier van de geheime dienst
(24-04-2018)
ASALA, de Nemesis voor de Armeense genocide
(17-04-2015)
recensie Beurs van Bijzondere Uitgevers
recensie NBD Biblion
Developed with QwikZite (version 1.12)