UITGELICHT

ZoekenUITGELICHT:
Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie


Nieuws
Verwacht
Recent verschenen

informatie voor de BOEKHANDEL

Contact


NON-FICTIE
actueel
geschiedenis
(auto)biografiën
media
buitenland
economie
Willem Oltmans
Sander Boelens


SERIES
Berichten uit de voormalige SU
Vergeten verleden
Vlugschriften


IN SAMENWERKING MET
Humanistisch Historisch Centrum
De Vrije Gedachte


JURIDISCH
FILOSOFIE & KUNST


FICTIE
Proza
Poëzie
Toneel
Waargebeurde verhalen
politieke proza/essays
kinderboeken

Poesjkin
Shakespeare
Sonja Prins
Guus Houtzager

LITERAIRE VERTALINGEN
Russisch
Engels
Spaans


DISTRIBUTIE


IMPRINT
Uitgeverij Schokland
Béatrice Smeets


Uitverkocht
Divers

In memoriam
UITGELICHT:
Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie

27-05-2014

Papieren Tijger heeft een reputatie op te houden voor wat betreft het toegankelijk maken van gebieden in de wereld waar het Nederlandse publiek weinig tot niets van weet of waarvan het van wezenlijke informatie onthouden wordt. De republieken uit de voormalige Sovjet-Unie zijn zo'n witte vlek van informatie. Met deskundige Bas van der Plas begonnen we in 2000 de reeks Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie. In juli verschijnt het 6e deel: Ostarbeit - Sovjetslavinnen voor Nazi-Duitsland.

Bas van der Plas (Amsterdam 1947) woont en werkt in de voormalige Sovjet-Unie. Hij is gespecialiseerd in geschiedenis en actualiteit van de landen die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie en sinds 1991 onafhankelijk zijn geworden. Hij is regelmatig op de radio te horen als Ruslandkenner.

Klik naar de website van Bas van der Plas voor extra informatie over de voormalige Sovjet-Unie (inSUdok), of excursies in Sint-Petersburg en Novgorod (Czarina).


Ostarbeit - Sovjetslavinnen voor Nazi-Duitsland

Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie deel 6

Ostarbeit gaat over de vele vrouwen uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland, die in de oorlog uit hun woonplaatsen werden weggevoerd, dwangarbeid verrichtten in Duitsland en na de oorlog in de Sovjet-Unie van de regen in de drop terechtkwamen: in de stalinistische Goelag-archipel, of niet terug naar hun vaderland durfden of konden en in het Westen belandden. Een aantal vrouwen trouwde met Nederlanders, uit liefde, uit zelfbehoud, uit overlevingsdrang. Zij bleven de rest van hun leven in Nederland, kregen soms weer contact met hun familie in de geboortestreek, soms ook niet. Hun levens waren geknakt.

De dromen en levensverwachtingen van de jonge meisjes in hun dorpen en stadjes in Rusland en Oekraïne worden beschreven, de Duitse inval, de wegvoering naar Duitsland, het leven in de arbeidskampen, de bevrijding van de kampen, de situatie na de oorlog, hun latere leven in de voormalige Sovjet-Unie en Nederland. Het boek is gebaseerd op een aantal reizen die door de auteur zijn gemaakt naar Rusland en Oekraïne, de geboortegronden van de “Ostarbeiterinnen”, interviews met overlevenden en familieleden.

Verder werd veel informatie verkregen door de dagboeken van een aantal vrouwen, hun correspondentie met familieleden, archiefonderzoek in Duitsland, Oekraïne en Rusland. Het is een overzicht van een vrijwel vergeten hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog, mede doordat veel vrouwen niet spraken over hun tragisch verleden, soms zelfs niet met hun eigen kinderen.

Nu wordt het tijd deze vrouwen de gepaste plek in de geschiedenis van zowel de voormalige Sovjet-Unie als Nederland te geven.

 

ISBN 9789067282987
NUR 906, 689
176 pagina’s
EUR 17,50 (onder voorbehoud)

Bestellen


 


Georgië - Traditie en Tragedie in de Kaukasus

Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie deel 1

Op de straten in de Georgische hoofdstad Tbilisi flaneren mensen, de winkels zijn goedgevuld, overal stalletjes met verkoop van ijs, sigaretten en frisdranken. De gemiddelde toerist zal zich al gauw thuis voelen in het mediterrane karakter van de stad. De meesten hebben dan ook geen enkel benul van de werkelijke situatie in dit land met zijn eeuwenoude geschiedenis en tradities. Het vriendelijke vrouwtje dat op straat boeken, bestek, borduurwerk, antiek of serviesgoed verkoopt, is stukje bij beetje bezig haar hele inboedel te verkopen om te overleven.

ISBN 9789067281140
EUR 14,50
Bestellen

 

BRAT - een gids door crimineel Rusland

Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie deel 2

De criminaliteit in de Russische Federatie is doorgedrongen in alle sferen van de maatschappij. In de politiek, in de legale handel en industrie, in de cultuur, in de sport. Het woord "maffia" ligt op ieders lippen, maar de organen die zich met de bestrijding van de criminaliteit bezighouden boeken weinig succes.

BRAT probeert een gids te zijn in de duisternis van de Russische onderwereld. Lees over moord op bestelling, over criminele kopstukken, corrupte politici, huurmoordenaars, prostituees, drugshandel, de gecriminaliseerde economie, en over de vaak bloedige strijd tussen bendes. Voor uw volgende stedentrip naar Moskou of Sint Petersburg geeft BRAT een onverwachte aanvulling op de reguliere reisgidsen die alleen de toeristische bezienswaardigheden beschrijven.

ISBN 9789067281287
EUR 16,00
Bestellen


Kavkaz - Bebloede schoonheid aan de Russische zuidgrens

Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie deel 3

Kavkaz is de Russische naam voor de Kaukasus, en dat is precies waar dit boek over gaat: het Russische deel van het Kaukasusgebergte. Wanneer de media zich tegen de Kaukasus aan bemoeien dan gaat het vooral over negatieve aspecten. Over de oorlogen in Tsjetsjenië, de vluchtelingen, de armoede, ontvoeringen, criminaliteit, aardverschuivingen en andere natuurrampen.

Vergeten wordt de oeroude cultuur van de Kaukasus, de eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen tradities, de imposante natuur, de unieke flora en fauna en de gastvrijheid van de bevolking. Doel van dit boek is om een algemene inleiding te geven over de Noord-Kaukasus, de gecompliceerde geschiedenis van dit gebied, de volkeren die er wonen en hun cultuur, de problemen en de mogelijkheden, maar ook de vele legenden die het gebied rijk is. Ingegaan wordt op vragen als de betekenis van het islamitisch fundamentalisme voor het gebied, mogelijke oplossingen voor het Tsjetsjeense probleem en het eenwordingsideaal "het Kaukasische huis".

ISBN 9789067281553
EUR 17,00
Bestellen


Katastrofa - Milieu in Rusland 20 jaar na Tsjernobyl

Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie deel 4

De ramp van Tsjernobyl in 1986 opende de ogen van de wereld voor de gevaren van kernenergie. Inmiddels is er 20 jaar verstreken en streeft Rusland, onder de dekmantel van het Klimaatverdrag van Kyoto, naar een enorme uitbreiding van het aantal kerncentrales. Bovendien stelt het land zich beschikbaar als opslagplaats voor radioactief afval uit de hele wereld. Maar kernenergie is niet het enige milieuprobleem in Rusland. Vervuilde rivieren, lekkende pijpleidingen, smeulende vuilnisbelten, uitstoot van dioxine en illegale houtkap brengen de balans van de leefomgeving voor miljoenen mensen aan het wankelen.

Tegenover deze machtige aanvallen op leven en welzijn staat slechts een kleine groep milieuactivisten. Wat te doen? In dit boek een overzicht van de stand van zaken van de ecologie in Rusland, met flashbacks naar eerdere rampen en een toekomstvisie op nieuwe catastrofes.

ISBN 9789067281928
EUR 18,00
Bestellen


Opium - Religie in het oude en nieuwe Rusland

Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie deel 5

„Godsdienst is opium van het volk”. Deze uitspraak van Marx vormde de hoeksteen van de Sovjetpolitiek ten aanzien van de godsdienst. In de nieuwe maatschappij zou de religie vanzelf verdwijnen. Maar de nieuwe maatschappij verdween eerder dan de religie. Toen eind 1991 de Sovjet-Unie ophield te bestaan ontstond een ideologisch vacuüm. Amerikaanse predikers, de Moonsekte, de Scientologykerk, Russische sekten als de Witte Broederschap of de Vissarionisten trachtten het vacuüm op te vullen. Hare Krishna’s dansten in de hoofdstraat van Sint Petersburg, Sjamanen richtten hun totempalen op, Jehova’s Getuigen gingen langs de deuren.

Maar uiteindelijk keerde de Russisch-orthodoxe kerk in volle glorie terug in het leven van de Russen, mede geholpen door de overheid. Naast de Russische orthodoxie eisten de twee andere traditionele religies in de Russische Federatie, de islam en het boeddhisme, hun plaats weer op. Over al deze uitingen van religie gaat dit boek. Het beschrijft de geschiedenis van de godsdienst in Rusland, de repressie tijdens de Sovjetperiode, de ideologische verwarring na de val van het Sovjetrijk en de glorieuze rentree van orthodoxie, islam en boeddhisme. Opium werd weer een essentieel onderdeel in het dagelijks leven en bewustzijn van de volkeren van Rusland.

ISBN 9789067282444
EUR 17,50
Bestellen


UITGELICHT:
Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie
Ostarbeit - Sovjetslavinnen voor Nazi-Duitsland

verwacht in juli 2014

Georgië - Traditie en Tragedie in de Kaukasus

deel 1

BRAT - een gids door crimineel Rusland

deel 2

Kavkaz - Bebloede schoonheid aan de Russische zuidgrens

deel 3

Katastrofa - Milieu in Rusland 20 jaar na Tsjernobyl

deel 4

Opium - Religie in het oude en nieuwe Rusland

deel 5

Developed with QwikZite (version 1.12)