Gerard van AlkemadeUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
Gerard van Alkemade
26-08-2004

11 november 1938 - 26 augustus 2004

De cineast/niet-westerse socioloog Van Alkemade heeft tussen 1970-1980 vooral documentaires gefilmd in Zuid Amerika in opdracht van de overheid. Het werken in een wereld van onrecht, corruptie en rebellen zal zijn aversie tegen wapens hebben versterkt. Na die tijd maakte actievoerend Nederland zich op tegen kernwapens. Van Alkemade was midden in het demonstratiecentrum actief met publiciteit en organiseren. Zijn verslagen uit die tijd zijn zeer waardevol.

Ook later blijft hij heel actief voor o.a. Het Haags VredesPlatform waar hij glashelder de vermomming van Den Haag als 'Vredesstad' aan de kaak stelde. Ondanks het vredespaleis herbergt deze stad minder vredelievende zaken als wapen- en militaire beurzen, een NAVO-complex, het ministerie van Defensie en meerdere kazernes. Als actievoerder was hij overal in Nederland maar ook in Frankrijk bij manifestaties te vinden, meestal met een fototoestel. Beelden waren voor hem essentieel. Acties zoals de bekende 'Paasmarsen' of in Volkel of Klein Brogel kregen zijn volle aandacht. Als modern vredesactivist was hij zich ook heel bewust van onze verantwoordelijkheid voor een schone wereld en leefde ernaar.

Vanaf 1983 heeft hij de eindredactie van de Vredeskoerier en in 1998 trad hij toe tot de redactie van het vredesblad 't Kan Anders, een samenwerkingsverband van Pais en Humanistisch Vredesberaad. Na de fusie van dit blad met de Vredeskoerier van het Haags Vredesplatform, was hij de eindredacteur van het bekende helgele blad dat maandelijks menig vredesactivist in Nederland voorzag van informatie over vrede en oorlog.

In het najaar van 2002 werd Van Alkemade onderscheiden met de Kees Koning-Vredesprijs van PSP'92. Intussen had Van Alkemade vijf jaar gewerkt aan de biografie van de vredeactivist Kees Koning die eind 2002 uitkwam bij uitgeverij Papieren Tijger. Het alom gewaardeerde boek, Al ga je eraan kapot!

Gerard kan terugzien op een bijzonder welbesteed leven en heeft zich daar ook mee verzoend, hij was "niet ontevreden". Een hem typerende understatement, weinig mensen hebben zich met zo veel overgave totaal ingezet voor vrede en gerechtigheid.

 

 

 


Al ga je eraan kapot!
05-06-2002

Het leven van vredesactivist Kees Koning

Gerard van Alkemade

Kees Koning schrijft activiste Loes in 1991 vanuit de bajes: "Dat het verzet mag bereiken dat het Visioen niet dooft. Zolang er verzet is, is er hoop voor je kleinkinderen Fay, Jordi en Fenna, voor Beps Teuntje en Ann, voor de kleintjes van Co en Otto, voor Mariëttes Jesse. De Miljoenen kleintjes van onze generaties verwachten dat wij hen een leefbare wereld nalaten. En als ongeschoolde arbeiders - niemand weet precies hoe het moet - sleutelen we vastberaden verder. Het militarisme dient als kwaadaardigste gezwel verwijderd te worden, de Noord-Zuid-relatie moet gesaneerd en de vernietigende roofbouw op Moeder Aarde moet hoe dan ook stoppen. Voorlopig nog maar niet met pensioen!"

"Kees Koning stond in een grote traditie van profetisch verzet, van Abraham tot Gandhi." - Herman Verbeek

ISBN 9789067281423
EUR 20,00
nog enkele exemplaren
bestellen

 

 


Gerard van Alkemade
(26-08-2004)
Al ga je eraan kapot!
(05-06-2002)
Developed with QwikZite (version 1.12)