WAARGEBEURDE VERHALENUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS
SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
Brieven
02-06-2016

Verzameld werk Alexandr Poesjkin deel 9

Vertaald door Hans Boland

Een biografie mag nog zo objectief, intelligent en integer zijn, de stem van de biograaf blijft allesbepalend. Een brievenboek heeft een fundamenteel andere inslag. De correspondentie die iemand bij zijn dood nalaat moet het tegen een goede biografie afleggen als het gaat om geboekstaafde feiten en gebeurtenissen, maar stelt elke biografie – ook de autobiografie – in de schaduw als we het karakter van de persoon in kwestie willen leren kennen.

Poesjkins stem klinkt onmiskenbaar en stralend door in zijn werk, maar alleen in zijn brieven spreekt hij rechtstreeks tot ons; dat hij daarbij een andere toehoorder voor ogen had dan wij hem kunnen bieden, doet daar niets aan af. Hij richt zich tot vrienden, collega’s, liefjes, zijn vrouw, het hoofd van de Geheime Politie, de tsaar, maar aan wie hij ook schrijft, wij krijgen de kans mee te luisteren. De inhoud en toon van zijn correspondentie zijn van brief tot brief anders, vaak héél anders; dat op zichzelf vormt als het ware het grondplan van Poesjkins karakter. Elke brief voegt een facet aan zijn persoonlijkheid toe, waardoor deze zich vollediger en in meer detail ontvouwt dan zijn eigen werk of de herinneringen van tijdgenoten dat toelaten.

Dankzij Poesjkins brieven is het ons vergund niet alleen een van Europa’s allergrootste dichters, maar ook een van de meest markante persoonlijkheden uit onze cultuur als een schaduw te volgen.

Zijn epistolaire nalatenschap is een godsgeschenk.


Link naar het VERZAMELD WERK

ISBN 9789067283151
NUR 302
734 pagina's
gebonden boek, met linnen- en stofomslag
EUR 40,00
bestellen

 

Bevochten groei
23-04-2015

Anne van Arend

samengesteld door Lou Keune

Anne van Arend (Utrecht 1923 – Vught 2009) liet een groot aantal autobiografische verhalen achter. Een deel daarvan gaat over haar kindertijd tot en met de bevrijding van 1945. Al in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw hadden ook in Nederland veel Joden confronterende ervaringen met het opkomend fascisme. Anne geeft daarvan voorbeelden, op eigen belevenissen gestoeld. Dat geldt nog sterker voor de oorlogsjaren en de bevrijding. Uit al die beschrijvingen komt een beeld boven van een sterke vrouw. En ook van een meisje dat met grote onbevangenheid naar het leven bleef kijken. Misschien juist daardoor heeft zij die verschrikkingen kunnen overleven.

Enkele citaten:

‘Ten aanschouwen van de hele klas werd mij een metalen band om m'n hoofd gedaan, met metalen kruisbanden. Vervolgens deelde hij het bord met een verticale krijtstreep doormidden. Boven de linkerhelft werd geschreven: "semitische ras", boven de rechterkant: "Arische ras”.’

‘Dit keer hadden we geen keuze: alle joden kwamen te wonen in enkele straten, dicht bij het station gelegen. Da's makkelijk voor het transport, was het commentaar van m'n vader.’

‘‘"Ja, we kunnen elk ogenblik opgehaald worden. We zullen het niet overleven. We moesten vluchten. En weer vluchten. We bezitten nu helemaal niets meer. Ik ben opgelucht.”’

‘We tornden de gele sterren van hun weinige kledingstukken en lieten die door de wind alle richtingen uitwaaien.’

INKIJKJE

ISBN 9789067283090
NUR 402
102 pagina's
EUR 18,00
bestellen
 

 

 


Historisch en autobiografisch proza
11-12-2014

Verzameld werk Alexandr Poesjkin deel 8

Vertaald door Hans Boland

Poesjkin had een hartstocht voor geschiedenis. Verbazingwekkend is dat niet. Van vaderszijde stamde hij uit een van de oudste en roemrijkste geslachten van het land: ‘De namen van voorvaders van me duiken overal in onze vaderlandse geschiedenis op.’ (Aanzet tot een autobiografie.) Zijn moeder was de kleindochter van een Afrikaanse koningszoon die via de slavenmarkt van Constantinopel aan het Russische hof terechtkwam en de bijzondere protectie van Peter de Grote wist te verwerven.

Poesjkins non-fictionele proza beslaat naast zijn briljante verhandeling over de opstand van Poegatsjov – briljant als moderne, in wetenschappelijk en stilistisch opzicht onberispelijke analyse van een chaotische, tot dan toe nauwelijks ontgonnen historische periode – ook een reeks min of meer losse aantekeningen over allerlei personen en gebeurtenissen van nationale betekenis. Deze krijgen een grote extra waarde omdat ze zijn opgetekend door de nationale dichter, een buitengewoon scherpzinnig en nieuwsgierig ooggetuige, kind aan huis aan het Russische hof en aan de ambassades van de grote Europese mogendheden, en een persoonlijke kennis – vriend dan wel vijand – van vrijwel iedereen die er wat toe deed in de Russische politieke, kunstzinnige en wetenschappelijke wereld van zijn tijd. Om diezelfde reden zijn Poesjkins dagboekaantekeningen van eminent belang voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van Rusland. Zijn beschouwingen over Tacitus en de eerste Europese cholera-pandemie, zijn schets van de ontwikkeling van de Franse staatsinrichting, zijn liefdevolle herinneringen aan Karamzin en Djerzjavin: dat alles geeft ons een indruk van de ongelooflijke spanwijdte van zijn denken. Zijn beide reisverslagen ten slotte lijken die van een eenentwintigste-eeuwer op reis door een wereld van twee eeuwen geleden.

Link naar het VERZAMELD WERK

 

ISBN 9789067282994
NUR 302
400 pagina's
gebonden boek, met linnen- en stofomslag
EUR 36,00
Bestellen

 

 


De smaak van tulpenbollen
03-05-2013

Dagboek uit de Hongerwinter

Rita van Gestel

Een Nederlandse officier die in de Tweede Wereldoorlog wordt afgevoerd naar een Duits krijgsgevangenkamp vraagt zijn oudste dochter Rita om een dagboek bij te houden. Zo zal hij bij thuiskomst kunnen lezen hoe zijn gezin de oorlog is doorgekomen. Trouw begint Rita de lotgevallen van haar familie in schriften te noteren. Ze ontwikkelt niet alleen een vlotte pen, maar ook een heel eigen kijk op de oorlog en op de mensen die er ongewild in figureren.

In 2004 vindt Marlies, de dochter van Rita van Gestel, de dagboeken in de berging van haar moeder. Zij begint te lezen en beseft een unieke vondst gedaan te hebben. Uiteindelijk weet ze haar moeder ervan te overtuigen een deel van haar dagboeken te laten publiceren. De smaak van tulpenbollen begint op Dolle Dinsdag. De bevrijding lijkt nabij, maar een hongerwinter staat voor de deur.

ISBN 9789067281904
NUR 689
322 pagina's
EUR€ 22,00
Bestellen

 

 


Doodstraf voor Jessy
15-12-2006

It only took one person's friendship to release it all. - Jessy San Miguel

Manon van den Berg

Wanneer de 28-jarige Manon van den Berg een documentaire ziet over een vrouw die correspondeert met een ter dood veroordeelde, neemt ze een besluit dat haar leven ingrijpend zal veranderen. Ze geeft zich op om te gaan schrijven met een gevangene in een Amerikaanse dodencel. Drie weken nadat ze haar eerste briefje heeft verstuurd, ontvangt ze een lang en persoonlijk antwoord van Jessy San Miguel, twintig jaar, on death row in Texas. Nog datzelfde jaar neemt ze het vliegtuig om hem te ontmoeten.

Als het contact zich verdiept en er meer ontmoetingen volgen, wordt de Nederlandse steeds verder de wereld van de dodencel in getrokken. Tot ze uiteindelijk voor de moeilijkste opgave van haar leven komt te staan. In Doodstraf voor Jessy vertelt Manon van den Berg openhartig en onbevooroordeeld over Jessy, haar bezoeken aan de gevangenis, en een vriendschap tot het bittere einde.

ISBN 9789067282024
NUR 694
211 pagina's
EUR 21,00
Bestellen

 

 


Waardeloos
21-12-2002

Het rauwe leven van Joop Waardeloo

Joop Waardeloo

Tegen de historische achtergrond van havenstad Rotterdam dendert een Pietje Bell van vlees en bloed door de rauwe realiteit van alledag. In een authentieke stijl en recht voor z'n raap vertelt ras-Rotterdammer Joop Waardeloo over zijn bewogen leven.

Een even hilarisch als schrijnend verhaal over expedities op het criminele pad, al dan niet huiselijk geweld, en een carrière van twaalf ambachten en dertien ongelukken; over een zuipende vader en over een moeder die de bedstee bij voorkeur deelt met Ome Dorus. Voor Waardeloo en zijn omgeving is het een bewogen tijd waarin armoede constant op de loer ligt.

Maar zelfs de oorlog blijkt nog kansen te bieden voor wie lef heeft en wat weet te ritselen - kwaliteiten die Waardeloo op het lijf geschreven zijn. De wereld mag in beweging zijn, zelden weet ze Waardeloo bij te houden. Hij rent en struikelt erdoorheen als over een slagveld.

Op 77 jarige leeftijd kijkt Joop Waardeloo om, zonder die wereld of zichzelf te sparen.

ISBN 9789067281874
207 pagina's
EUR 15,00
Bestellen

 

 


Dagboek van een vermiste
12-12-2002

Ayhan Uzala

Begin 40er jaren beschreef Nazim Hikmet, de bekendste Turkse dichter aller tijden, in het beroemde boek "Mensen landschappen" een verhoor van de Oekraïense partizane door Nazi-officieren. Ruim vijftig jaar later schrijft Ayhan Uzala in zijn Dagboek van een vermiste hoe hij door de Turkse autoriteiten werd verhoord en gemarteld:

Ze trapten me overal.
Tegen mijn hoofd...
In mijn zij...
In mijn rug...
In mijn gezicht...
Overal trapten ze me.
Ze trapten en trapten maar.
Ik zat volledig onder het bloed. Ik kon mijn ogen pas weer openen in het 'bad', waar met een slang ijskoud water over mijn lichaam werd gespoten.
Bloed vermengde zich met water. Het water bloedde. Ze doorregen het bloed met water. Daarna waaierden ze om het te laten opdrogen.
Het was ijskoud en ik rilde als een espenblad.
Schreeuwen!
Schreeuwen!
Ik beet op mijn lippen om niet te hoeven schreeuwen. Bij eerdere foltersessies heb ik tot bloedens toe op mijn lippen gebeten.

Ayhan Uzala (1959), getrouwd en vader van een zoon, is geboren in het Koerdische stadje Siverek, vlakbij de Turks-Iraakse grens. Hij heeft zijn jeugd in verschillende steden van Turkije doorgebracht. Na een eerdere berechting, drie jaar gevangenis en vrijspraak in hoger beroep nam hij in 1985 de benen. Uzala vluchtte samen met zijn vrouw met valse papieren naar Nederland en kreeg politiek asiel.

ISBN 9789067281393
NUR 332
317 pagina's
EUR 16,50
Bestellen

 

 


Dagboek van een RARA-terrorist

Hans Krikke

"Het begon op 28 september, om vijf uur in de morgen. Wilma was als eerste wakker en snelde naar beneden. Ik hoorde een man luidruchtig praten. Wilma riep: "Hans, het is de politie." Op de trap hoorde ik gestommel en zware voetstappen. Buiten blafte een hond."
Zo begint het boek over een nachtmerrie die Kafka niet had kunnen bedenken. In de vroege ochtend van 29 september 1994 valt een kleine politiemacht het huis van journalist Hans Krikke binnen. Alle spullen worden meegenomen.

Ook het kantoor en de huizen van twee collega's - waarvan er één twee dagen daarvoor was begraven - worden die morgen doorzocht. Samen met Opstand-collega Jan Müter krijgt Hans Krikke een paar weken later te horen dat zij officieel worden beschuldigd van politiek terrorisme. Voor Krikke en Müter begint dan een moeizame zoektocht naar de beweegredenen van Justitie. Maar hun tegenstanders zwijgen; de dossiers blijven geheim en de deuren gesloten. Krikke en Müter moeten uit de krant vernemen dat zij 'ontmaskerd' zijn als leden van RARA, een ondergrondse organisatie die met bommen een andere samenleving wil afdwingen.

In Dagboek van een RARA-terrorist doet Krikke verslag van zijn vaak hopeloze gevecht tegen het etiket 'verdacht terrorist'. Als verdachte wordt Krikke behandeld als veroordeelde. Wat hij ook ontkent, hij blijft schuldig tot het tegendeel bewezen is. Wanneer het bericht komt dat de zaak geseponeerd is, en Krikke dus eerherstel onthouden wordt, kan hij dan ook nauwelijks opgelucht zijn.

Hans Krikke (1958) woont en werkt in Amsterdam, alwaar hij deel uitmaakt van het onderzoekscollectief Opstand. Hij maakt documentairefilms voor Nederlandse omroepen en schrijft voor diverse bladen, waaronder Hervormd Nederland en OR-informatie. Krikke schrijft met name over arbeidsverhoudingen en arbeidsmigratie. In boekvorm leverde hij eerder een bijdrage aan De Medialeugen (1994). Dagboek van een RARA-terrorist is zijn eerste boek.

ISBN 9789067280440
144 pagina's
EUR 14,75
bestellenBrieven
(02-06-2016)
Bevochten groei
(23-04-2015)
Historisch en autobiografisch proza
(11-12-2014)
De smaak van tulpenbollen
(03-05-2013)
Doodstraf voor Jessy
(15-12-2006)
Waardeloos
(21-12-2002)
Dagboek van een vermiste
(12-12-2002)
Dagboek van een RARA-terrorist

1996

Developed with QwikZite (version 1.12)