Floris van den BergUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
Geleefde brieven III - Ikaros - Geluidsfragmenten presentatie
11-07-2012


Tijdens de Atheïsmedag 2012 werd Geleefde brieven III - Ikaros van Floris van den Berg besproken en gepresenteerd.Human.nl registreerde:

Bespreking Paul Cliteur

Interview Isabelle Bühre met Floris van den Berg

■ Meer interessante fragmenten www.human.nl 


 Geleefde brieven III - Ikaros
14-05-2012

Floris van den Berg

Ikaros vormt samen met het eerder verschenen Prometheus, het literaire drieluik Geleefde brieven, waarvan het middenpaneel ontbreekt. Zoals een kunsthistoricus aan de hand van de zijpanelen van een drieluik kan afleiden wat de afbeelding op het middenpaneel was, zo is het aan de lezer in te vullen wat deel II behelst. En zoals op Japanse en Chinese boeddhistische rolschilderingen in zwarte inkt de leegte datgene is waar het om gaat, zo is deel II de crux van Geleefde Brieven.

Ikaros is een Bildungsroman over persoonlijke ontwikkeling en intellectuele, culturele en emotionele vorming. Gedesillusioneerd pakt Justus in Ikaros zijn leven en de correspondentie met Thomas weer op. Na het debacle van Japan proberen Justus en Lara hun leven te hervinden en opnieuw vorm te geven door te studeren, te schrijven, kunst en cultuur te appreciëren, in de weerbarstige wereld waarin zij hun draai niet vinden, maar zij wel moeten werken in geestdodende broodbanen. De brieven aan Thomas geven niet genoeg bevrediging en Justus begint een aan Lara gericht dagboek. Zijn ideeën kristalliseren in essays over postmoderne filosofie, vrouwenbesnijdenis, vegetarisme en Japanse esthetiek. Ook verkennen Justus en Lara hartstochtelijk de seksuele dimensie van het leven. Ikaros is een intellectuele, morele en existentiële zoektocht van Lara en Justus die moeite hebben hun geëxalteerde verwachtingen van het leven bij te stellen.

Uitgave in samenwerking met De Vrije Gedachte.

ISBN 9789067282697
NUR 300
356 pagina’s
EUR 25,00
Bestellen

 

 


Rob Tielman
14-05-2010

Een begeesterd humanist

Samengesteld door Bert Gasenbeek en Floris van den Berg

Humanistisch Erfgoed 12

Humanisme is een bewust door mensen gemaakte dynamische levensbeschouwing die zich aanpast aan de specifieke omstandigheden van het moment. Als humanistisch bestuurder drukte en drukt Rob Tielman zijn stempel op het georganiseerde humanisme, niet alleen nationaal, maar ook internationaal.

De invloed van het werk van Tielman overstijgt de kring van humanisten. Met medewerking van Tielman heeft het georganiseerd humanisme een rol gespeeld bij het bevrijden van de verzuilde samenleving uit de paternalistische greep van het christendom en conservatisme. Deze bundel maakt de verspreide teksten die Tielmans visie op humanisme weergeven toegankelijk voor een breed publiek.

Deze rijk geïllustreerde bloemlezing is niet alleen bedoeld om terug te blikken, maar dient ter inspiratie voor het humanisme nu en in de toekomst. Tielmans ideaal van zelfbeschikking is een moreel handvat en daaraan lijkt het wel eens te schorten. Het humanistische ideaal van individuele zelfbeschikking, en de strijd voor concrete vormen daarvan, is nog steeds actueel, en zal het altijd blijven.

Uitgave in samenwerking met het Humanistisch Historisch Centrum

ISBN 9789067282482
NUR 694
309 pagina's
EUR 30,00
Bestellen

Recensie Gay News, juli 2011, door Hans Hafkamp

Recensie Ihlia, door Connie van Gils Recensie Liberales, door Wim Aalten

 

 


Rob Tielman - Gay News
13-05-2010

19-7-2011 Recensie over Rob Tielman - Een begeesterd humanist

door Hans Hafkamp

Klik door naar de recensie in Gay News

 

 


Geleefde brieven I - Prometeus
14-09-2009

Floris van den Berg

Justus, student japanologie en filosofie in Leiden, en zijn vriendin Lara hopen met brieven de vriendschap met de kunstenaar Thomas voort te zetten nadat deze naar Japan vertrokken is. Als onderdeel van hun zoektocht naar kennis, wijsheid, harmonie en schoonheid spelen Zenboeddhisme en de Japanse theeceremonie een grote rol in het leven van de drie. Justus en Lara sluiten zich af voor de buitenwereld die meestal als grof, onverschillig en onrechtvaardig wordt ervaren, zonder begrip voor wat de twee bezighoudt.

Justus noemt zichzelf lui, maar vindt naast de voltooiing van zijn studie nog tijd voor literatuur, beeldende kunst, muziek en fotografie, terwijl Lara schilderijen maakt. En dan zijn er de beslommeringen van het dagelijks leven. Gelukkig is er ook plaats voor passie, lichtheid, humor en een open, onbevangen toon.

In Geleefde brieven zijn we getuige van de geestelijke ontwikkeling van Justus, van zijn betrokkenheid bij de maatschappij en zijn atheïsme.
Prometheus is het eerste deel van het literair drieluik Geleefde brieven, waarvan het middenpaneel ontbreekt. Ikaros is het tweede en laatste deel. Een Bildungsroman in brieven tegen het decor van het academische Leiden en het zinneprikkelende Kyoto, een ode aan vriendschap, literatuur, wijsheid en liefde.

ISBN 9789067282260
NUR 300
238 pagina's
EUR 25,00
Bestellen

Uitgave i.s.m. De Vrije Gedachte

 

Recensie Kritisch Lezen - Paul Van Aelst

Recensie Liberales - Wim van Aalten

NBD|Biblion recensie
Brievenroman met trekken van een dagboek. Gedurende vijftien maanden volgen we de ervaringen van Justus en Lara, via Justus' brieven aan een vriend die in Japan verblijft. Het zijn intelligente, gemotiveerde Leidse studenten, met een brede culturele belangstelling: literatuur, beeldende kunst, klassieke muziek. Zij studeren japanologie, hij tevens filosofie, zij kunstgeschiedenis, waarbij zij ook nog schildert. Het is deze hang naar ontwikkeling waarin veel lezers, denkend aan hun eigen studietijd, zich zullen herkennen. De roman speelt ongeveer in onze tijd, hetgeen de herkenbaarhetd van beider ervaringen nog vergroot. Justus is een vrije denker, die kritisch staat tegenover het geloof; het Atheistisch Manifest van filosoof Herman Philipse houdt hem sterk bezig. Ook in het zenboeddhisme is hij geinteresseerd, en in de Japanse theeceremonie. De roman is geen topper, maar wel onderhoudend geschreven. Hij zal een vervolg krijgen in een tweede deel; iets om naar uit te zien. (NBD|Biblion recensie, Drs. J. Kleisen)

Floris van den Berg in gesprek met de Meiden van Halal, in het programma Bimbo's en  Boerka´s:

 

 


Geleefde brieven III - Ikaros - Geluidsfragmenten presentatie
(11-07-2012)
Geleefde brieven III - Ikaros
(14-05-2012)
Rob Tielman
(14-05-2010)
Rob Tielman - Gay News
Geleefde brieven I - Prometeus
(14-09-2009)
Developed with QwikZite (version 1.12)