Platform Tegen WapenhandelUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
Explosieve materie
25-11-2003

Nederlandse wapenhandel blootgelegd

Martin Broek en Frank Slijper

Falende controle op wapenexporten
Nederland behoort al jaren tot de tien grootste wapenexporterende landen in de wereld. De defensie-industrie weet zich gesteund door een overheid die niet alleen informatie over wapenhandel geheimhoudt, maar ook structureel steun verleent aan deze tak van industrie. Na een jaren slepend beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur wisten VPRO's radioprogramma Argos en de Campagne tegen Wapenhandel tot nu toe zestienduizend pagina's met wapenexportgegevens boven water te krijgen.

Samen met een schat aan ander nieuw materiaal vormt dat de basis van Explosieve Materie - Nederlandse wapenhandel blootgelegd. Auteurs Martin Broek en Frank Slijper laten daarin zien hoe de controle op Nederlandse militaire exporten faalt. Grondstoffen voor strijdgassen vertrekken naar landen waarvan experts vermoeden dat ze aan een chemisch wapenprogramma werken. Als het gaat om de doorvoer van wapens zijn Schiphol en Rotterdam nog steeds zo lek als een mandje. Als een van zijn weinige politieke daden blijkt LPF-minister Heinsbroek het enige controle- middel op de uitvoer van zogenaamde niet-strategische goederen en diensten met een militaire bestemming stilletjes geschrapt te hebben.

De Verenigde Staten fungeren steeds meer als sluiproute voor exporten van Nederlandse onderdelen van bijvoorbeeld F-16s en Apache gevechtshelikopters naar oorlogsgebieden en mensenrechten schendende regimes. Den Haag blijft liever ziende blind en horende doof als daarmee bijvoorbeeld Palestijnen worden gebombardeerd. Nederland maakt tenslotte goede sier in de internationale campagne tegen de verspreiding van kleine wapens, terwijl ze zelf op grote schaal de export (van onderdelen) daarvan goedkeurt.

Explosieve materie geeft een onthutsend beeld van de falende controle van de Nederlandse overheid op militaire exporten. De steevast door Den Haag gepropageerde terughoudendheid is een wassen neus die op geen enkele manier waargemaakt wordt.

Kijk voor actuele informatie op de website van de Campagne tegen Wapenhandel: www.stopwapenhandel.org

ISBN 9789067281607
NUR 697
EUR 19,90
224 pagina's
Bestellen

 

 


  • 08-02-1997: Nederlandse wapenhandel in de jaren '90 >>>
  • Explosieve materie
    (25-11-2003)
    Nederlandse wapenhandel in de jaren '90
    (08-02-1997)
    Developed with QwikZite (version 1.12)