POLITIEKE PROZA/ESSAYSUITGELICHT:
Weegschaal de aarde


HOME
VERWACHT
RECENT VERSCHENEN
informatie voor de BOEKHANDEL
AUTEURS & RECENSIES:
• Auteurs A-B
• Auteurs C-K
• Auteurs L-R
• Auteurs S-Z

CONTACT


NON-FICTIE

NIEUWE GESCHIEDENIS
• memoires Willem Oltmans
GESCHIEDENIS
ECONOMIE
JURIDISCH
ACTUALITEIT
VLUGSCHRIFTEN


FICTIE

PROZA
POËZIE
TONEEL
WAARGEBEURDE VERHALEN
POLITIEKE PROZA/ESSAYS
KINDERBOEKEN


LITERAIRE VERTALINGEN
RUSSISCH
ENGELS
SPAANS
FRANS


SAMENWERKING

HUMANISTISTEN
VRIJDENKERS


IMPRINT

UITGEVERIJ SCHOKLAND
UITGEVERIJ BÉATRICE SMEETS


DISTRIBUTIE
SAM BROERSMA
ELISABETH GREBER
RONDOS


UITVERKOCHT

IN MEMORIAM
Het spoor bijster
25-09-2010

Renier Koenraadt

Marijn Coenraet woont in de Bredase wijk Belcrum, op een steenworp afstand van het station. De gemeente is van plan om het station te vernieuwen en er omheen vijfduizend woningen en tienduizend arbeidsplaatsen te laten verrijzen. Het boek beschrijft het dubbele gevoel van Coenraet: aan de ene kant raakt hij steeds meer verknocht aan zijn wijk, terwijl aan de andere kant de ontwikkeling van de Spoorzone geleidelijk steeds meer zijn leven gaat beheersen. Door zijn groeiende verbondenheid met zijn wijk en zijn toenemende aversie tegen het stadsbestuur, wordt hij voortdurend heen en weer geslingerd tussen vechten en vluchten. Uiteindelijk is er voor hem geen weg meer terug en wordt hij langzaam maar zeker ondoorgrondelijke inspraakprocedures ingezogen.

Het spoor bijster beschrijft op een treffende manier de logica van betrokken burgers en is daarmee ook illustratief voor andere stedelijke vernieuwingsprojecten in Nederland. Het houdt bestuurders, politici, ambtenaren en andere professionals een spiegel voor, in de hoop dat ze zich meer bewust worden van het effect van hun handelen. Voor burgers draagt het boek ervaringen aan, waarmee ze zich beter kunnen voorbereiden op overleg met overheden en op eventuele inspraakprocedures. Maar bovenal schetst het boek een mooi en actueel tijdsbeeld: een rustige Bredase volkswijk uit de jaren dertig van de vorige eeuw aan het begin van een transformatie naar een ‘Euregionaal zakencentrum’.

ISBN 9789067282512
NUR 740
243 pagina's
EUR 20,00
Bestellen

 

NBD|Biblion recensie De hoofdpersoon, Marijn Coenraet, woont in Belcrum, dichtbij het station. De gemeente is van plan om het station te vernieuwen en de omgeving vol te bouwen met woningen en kantoren. Marijn wil als betrokken bewoner graag meepraten over de beslissingen die invloed hebben op zijn wijk. Het boek beschrijft het dubbele gevoel van Marijn, die langzaam maar zeker allerlei beroepsprocedures wordt ingezogen. Het boek is semi-autobiografisch. De auteur is inwoner van Belcrum en draaide zelf jarenlang mee in allerlei overlegcircuits van de gemeente over de Spoorzone. Deze vlot geschreven publicatie in verhaalvorm is zeer informatief voor iedereen die te maken krijgt met bouwplannen van de gemeente en is nuttig voor bestuurders, politici, ambtenaren en projectontwikkelaars. Met het boek laat de auteur zien dat achter iedere bezwaarmaker een verhaal schuilt. Normale druk. - Drs. M.F. van Klinken

De website van Renier Koenraadt Woonbondig, november 2010 rubriek Leesvoer
Landwerk, nummer 5 2010 door Aart van Cooten
Bredase Bode, 10-10-2010 door Joyce van Zijl
Binnenlands Bestuur, 01-10-2010 rubriek Signalementen
Artikel BN DeStem, 24-09-2010 door Nico Schapendonk
Artikel Toets, vakblad Ruimtelijke Ordening door Renier Koenraadt
Interview Omroep Brabant-radio 15-09-2010 door Martijn de Bie.
Artikel BredaVandaag 14-09-2010 door Erik Eggens.
Artikel BredaVandaag 26-08-2010 door Rebecca Hooper.

 

 

 


Wieteratuur
08-05-2010

verhalen van D.C. Lama

‘Ik heb een hele grote lul,’ zei Floris. Even had hij getwijfeld of hij dat wel moest zeggen - het bleef tenslotte een sollicitatiegesprek - maar het was wel waar. Floris had een hele grote lul en dat was duidelijk een van zijn sterke punten.

Wieteratuur is de eerste bundel korte humoristische verhalen van D.C. Lama sinds zijn undergroundklassieker Hasjstickie Drugs.

De verhalen zijn eerder gepubliceerd in tijdschriften als EssensiE en Zone 5300 en waren te horen in het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM. De kritische levensgenieter, die de verhalen zelf illustreerde, was cartoonist voor De Gezonde Roker, de website van Theo van Gogh, en publiceerde in o.a. Highlife Magazine, Rocksound, de Consumentengids en tijdschriften die al lang niet meer bestaan.

D.C. Lama (pseudoniem van Dennis Lahey, 1972) leest zijn verhalen regelmatig voor op concertpodia, in theaters, coffeeshops en cafés, al dan niet ondersteund door muzikanten. Hij maakte nummers met o.a. de Osdorp Posse, The Beatbusters, de Moordgasten en Neuzige Tony & De Roffe Ponyclub. Als bestuurslid was hij jarenlang betrokken bij stichting Legalize!, die strijdt voor het recht om baas in eigen brein te zijn.

Rijk geïllustreerd met tekeningen van D.C. Lama

ISBN 9789067281966
NUR 303
128 pagina's
EUR 14,50
Bestellen

 

 


De egoïst Max Stirner
12-10-2009

Hans Jansen

Onbegrepen, verguisd, vergeten, eeuwige dissident; tot deze kwalificaties verdoemd, bleef het werk van filosoof Max Stirner voor velen onbekend. Als pleitbezorger van het ‘egoïsme’ werd Stirner jarenlang doodgezwegen omdat hij in zijn boek De enkeling en zijn eigendom de grondgedachten van alle populaire ideologieën en religies resoluut naar het rijk der fabelen verwees. Nu in het westen deze grote stromingen aan belang hebben ingeboet, vinden Stirners opvattingen steeds meer weerklank.

Stirner was zijn tijd ver vooruit. Hij ontvouwde ruim 150 jaar geleden de natuurlijke aard van de mens: die van egoïst, de zichzelf dienende. Evenwel: slechts een enkeling behartigt werkelijk zijn eigenbelang. De rest laat zich nog steeds misleiden door oneigenlijke zaken als overheden en goden. Meedogenloos, provocerend, ironisch, en met een stortvloed aan aforismen opent Stirner zijn lezers de ogen, houdt ze een spiegel voor en trekt de sluier van hypocrisie weg. Schrijvers als F. Nietzsche, B. Traven, en J.P. Sartre traden in zijn voetsporen.

Hans Jansen wekt deze Duitse vrijdenker uit de negentiende eeuw weer tot leven in een wereld van Napoleontische oorlogen, revoluties en grote ontdekkingen en laat u kennismaken met zijn denkbeelden, die tijdgenoten als Karl Marx, Ludwig Feuerbach en Sôren Kierkegaard deden verbleken.

Een uitgave in samenwerking met De Vrije Gedachte

ISBN 9789067282253
NUR 731
114 pagina's
EUR 17,00
Bestellen

 

Recensie Kritisch Lezen - Sonja De Schaepdryver

 

Klik en luister: protestlied De egoïst van Hans Jansen

 

 

 


De koe lacht niet meer
29-04-2009

Korte verhalen en essays over ontwikkelingshulp in Afrika

Theo Ruyter

De open brieven, verhalen en essays van deze bloemlezing zijn op de keper beschouwd alle ingegeven door een leidende gedachte:ook mensen in zogenaamde ontwikkelingslanden hebben het recht hun eigen boontjes te doppen en de beste dienst die het ogenschijnlijk welvarend slag mensen van elders daarbij kan bewijzen is hun niet voor de voeten te lopen.

Kort voor Kerstmis 1972 landde Theo Ruyter voor het eerst op het vliegveld van Dar es Salaam in Tanzania. Met een rimboebestendige schrijfmachine, een rugzak en een door drie dagbladen getekend contract. Drie jaar duurde zijn postdoctorale herscholing in Zwart Afrika.

In 1985 keerde hij er terug, als medewerker van een grote Nederlandse hulporganisatie. Sindsdien heeft internationale samenwerking hem niet meer losgelaten en heeft hij de groei en consolidering van de westerse ontwikkelingshulp als zelfstandige bedrijfstak op de voet gevolgd.

In 2005, na een verblijf van twee jaar in Tsjaad, sprak hij met zijn vlugschrift Requiem voor de Hulp de verwachting en de hoop uit dat die bedrijfstak als zodanig zijn langste tijd heeft gehad.

„Veel vreselijker is het om Afrikanen willens en wetens nog eens zestig jaar gevangen te houden in armoede.” (Dambisa Moyo, auteur van Dead Aid, in de Volkskrant, 6 maart 2009).

ISBN 9789067282314
NUR 740
176 pagina's
EUR 15,00
Bestellen

 

 


Een moeras vol krokodillen
04-03-2009

Els de Groen

Hoe komen schrijvers in het Europees Parlement? Els de Groen kwam er door een boek over corruptie en armoede, getiteld Weldoeners. Daarvoor had ze al eerder fictie en non-fictie over Oost-Europa geschreven en veel research verricht in dat deel van de Unie waar de nieuwe lidstaten liggen.

In 2004 vroeg klokkenluider Paul van Buitenen haar of ze zich kandidaat wilde stellen voor zijn nieuwe partij "Europa Transparant". Twee maanden worstelde De Groen met zichzelf alvorens ja te zeggen. Politiek zou een einde aan haar loopbaan als schrijver en sociale leven maken, maar haar wellicht in staat stellen misstanden te verhelpen. De volken in Oost-Europa en vooral het kwetsbaarste deel, moesten eerlijke kansen krijgen. Fraude zou niet enkel hen maar ook Brussel schaden.

Die mening heeft ze nog steeds. Het zijn geen krokodillentranen die ze lezers voorschotelt, al is de titel toch wel een beetje gemeend. Politiek is gevaarlijk zwemwater! Een hilarisch maar bij tijd en wijle treurigstemmend verslag en een uniek kijkje in de keuken van het politieke bedrijf.

ISBN 9789067282307
NUR 697
256 pagina's
EUR 19,50
Bestellen

 

 


Banken beroven mensen
01-12-2008

en 42 andere colomns

Steve Brown

Een bloemlezing van de columns van Steve Brown, auteur van Nederlands best verkochte True Crimeboek: Drugsbaron in Spijkerbroek. De selectie werd gepubliceerd op zijn veelbe­sproken weblog in de periode van 2006 tot 2008.

Steve Brown ventileert in zijn columns op sati­rische wijze zijn ongezouten, en vaak tegen­draadse mening over politiek, media, en mis­daad. Hij ontziet daarbij links noch rechts. Wil­ders en Verdonk krijgen er regelmatig genade­loos van langs, maar ook de coryfeeën van de PvdA, zoals Herfkens en Koenders. Ook de zaak Holleeder wordt door Steve Brown op zijn unieke wijze, dus dicht op de huid, becommentarieerd.

Misdaadjournalisten als P.R. de Vries, Bas van Hout, John van den Heuvel en Hendrik Jan Korterink krijgen van Brown een geheel andere waardering dan van de reguliere media. Ook ziet hij gangsters dik­wijls in een ander licht dan ze doorgaans wor­den opgevoerd. Zo introduceert hij de elite-gangsters die in de VS 100 duizenden mensen per week uit hun huis zetten. Tweede Kamerlid en crimefighter Fred Teeven wordt evenmin gespaard. Daarnaast komen er nog vele ande­re bekende en minder bekende Nederlanders onder het mes.

Steve Brown fileert de gedragingen van de mensen waarover hij schrijft haar­scherp en onverbloemd en laat daarbij de stem van de straat horen.

ISBN 9789067282239
NUR 401
175 pagina's
EUR 15,00
Bestellen

 

 


De Bruidenoorlog
03-04-2007

Gemengde liefde en oorlog in Macedonië

Roel van Duijn

Macedonië, het hart van de Balkan, is een spiegel van de groeiende problemen op etnisch gebied in Nederland.
Roel van Duijn reisde jarenlang op de Balkan rond; hij leerde de taal en verdiepte zich in de sociale explosies die zich voordoen wanneer er romances opbloeien, tussen mannen en vrouwen uit verschillende Balkanvolkeren.

Liefde tussen Macedoniërs en Albanezen is taboe. In Macedonië heeft deze bittere sfeer in 2001 tot een burgeroorlog geleid. Het Akkoord van Oh Rid heeft voorlopig de vrede bewaard, maar voor hoelang?
De haat en de sociale armoede duren onverminderd voort. De hulp van het Westen trekt zich, nu de ogen op het Midden-Oosten gevestigd zijn, gestaag van de Balkan terug, ruimte scheppend voor toekomstige brandhaarden.

Roel van Dujin leerde in het jonge, maar tegelijk oeroude Macedonië twee zeldzaam dappere mensen kennen: de Albanese vrouw Myrveta en de Macedonische man Goce. Na een geheime verhouding van zeven jaar moesten zij hun stad ontvluchten, belaagd door gewapende familieleden.
De schrijver interviewde alle betrokkenen en ontdekte dat de vraag waarom deze haat zo hoog kon oplopen dezelfde is als de vraag hoe en waarom de burgeroorlog in Macedonië in 2001 kon uitbreken.

Van Duijn reisde in het in mystificaties gehulde Macedonië rond op zoek naar het antwoord op deze dubbele vraag. Die leidde hem langs brandpunten van corruptie, intriges, geweld en ten slotte naar een kelder waar vrouwen de strijd tegen de verborgen, maar wijdverbreide incest aanbinden. Levensgevaarlijk, in een land waar liefde tussen mannen en vrouwen van verschillende volken als gevaarlijker dan incest wordt beschouwd.

In de loop van zijn reis wordt Roel van Duijn steeds meer een "Balkaniër zonder nationaliteit". Rondliftend kwam hij tot een scherpe analyse van dit meest labiele deel van Europa. Dit boek is een ware openbaring.

ISBN 9789067281638
NUR 906
179 pagina's
EUR€ 18,00
bestellen

 

 


Weldoeners
10-01-2007

of de liefdadigheidsmaffia

Els de Groen

Dat wie geld heeft, macht heeft, is een oeroude wijsheid. Oost-Europa is niet bevrijd van het marxistisch kapitalisme, maar overgegooid in de armen van het neoliberalisme. Kopstukken uit de geheime dienst trokken een ander jasje aan en verrijkten zich schandelijk in de privatiseringsgolf na de val van de muur. Dat geld kwam goed van pas om kritiek te smoren en tegenstanders te kopen.

Hoofdpersoon in deze op feiten gebaseerde roman is Eva, vrouw van een Nederlandse Novib-medewerker. Novib besteedt miljoenen in Oost-Europa, maar ondermijnt er de stabiliteit. Eva, die twijfelt aan het werk van haar man, reist hem heimelijk na. Dat wordt het begin van een openlijke controverse. Het wordt ook het begin van haar ontdekking dat democratie in Oost-Europese landen bewust wordt tegengewerkt door belanghebbenden uit Oost en West. Het zwaarst gedupeerd zijn de Roma, met wier duurzame armoede fondsen worden geworven die hen zelden bereiken. De gevolgen, schooluitval en criminaliteit, vormen een voedingsbodem voor extreme partijen, die de slachtoffers van de armoede als veroorzakers zien.

Gestaag ontraadselt Eva dat diezelfde partijen, Neonazi’s en Holocaustontkenners, worden gefinancierd door voormalige geheimagenten. Door maffia die geen behoefte heeft aan regels en controle uit Brussel. Eva's vriendschap met het moedige maar slinkende verzet vervreemdt haar van haar man en plaatst haar als moeder voor een groot dilemma.

Els de Groen is schrijfster en Europarlementariër. Haar boeken zijn in tien verschillende talen vertaald en in diverse landen bekroond of genomineerd. Belangrijk in haar werk is vrijheid en verantwoordelijkheid. Vrijheid heeft met beschaving gemeen dat ze zich bewijst in beperkingen.

Elsevier 12-11-2010 door Robin van der Kloor: 'EU-miljarden voor Roma verdwijnen in het niets'

ISBN 9789067281997
NUR 301
278 pagina's
EUR 23,00
Bestellen

 

 


Met de wapens
05-01-2005

Roman over de stadsguerrilla

Jos Houtsma

Caleidoscopische historische roman over de praktijk van de gewapende strijd in Duitsland in het begin van de jaren zeventig. Spannend, grappig en razendsnel! Een uniek boek, juist in deze tijd zeer actueel door het verband met wat jonge moslims in Nederland bezighoudt. West-Duitsland, 1970. Onder de naam Roodfront neemt een kleine groep links-radicalen het op tegen de machtige staat. Door het voeren van een stadsguerrilla, strijden ze tegen onderdrukking en imperialisme.

Ze gaan daarbij niet zachtzinnig te werk: het doel heiligt middelen als bankovervallen en het gebruik van dodelijk geweld. Elke actie is legitiem als het maar gebeurt binnen een ideologisch verband. Ofwel je bent een deel van het probleem, of je bent een deel van de oplossing. Dazwischen gibt es nichts. De autoriteiten zetten alles op alles om het verzet zo snel mogelijk de kop in te drukken, en ook zij laten daarbij geen middel onbenut.

Maar alsof de West-Duitse staat, leger- en politiemacht nog niet genoeg is om het tegen op te nemen, moeten de Roodfront-leden ook vechten tegen onderlinge rivaliteit, interne wanorde, drugsverslaving en het voortdurende gevaar dat er zich onder hen een verrader bevindt. Als aan beide kanten de eerste doden vallen, dreigt een volledige escalatie. In sneltreinvaart en in een aanstekelijke stijl geeft Jos Houtsma de lezer een ook vandaag de dag nog relevante blik in het brein van de activist die heilig overtuigd is van het eigen gelijk.

Fragment: "Ze zijn oké. Maar ze zijn ook gevaarlijk, Peggy. Godverdomme, ze zijn zo gevaarlijk. Ze kunnen elk ogenblik zichzelf en iedereen in hun buurt de lucht in blazen."

De geschiedenis van de RAF inspireerde Jos Houtsma (1947) tot het - fictieve maar op feiten geïnspireerde - Met de wapens.

ISBN 9789067281812
NUR 301
408 pagina’s
EUR 22,50
Bestellen

 

 


Dagboek van een vermiste
12-12-2002

Ayhan Uzala

Begin 40er jaren beschreef Nazim Hikmet, de bekendste Turkse dichter aller tijden, in het beroemde boek "Mensen landschappen" een verhoor van de Oekraïense partizane door Nazi-officieren. Ruim vijftig jaar later schrijft Ayhan Uzala in zijn Dagboek van een vermiste hoe hij door de Turkse autoriteiten werd verhoord en gemarteld:

Ze trapten me overal.
Tegen mijn hoofd...
In mijn zij...
In mijn rug...
In mijn gezicht...
Overal trapten ze me.
Ze trapten en trapten maar.
Ik zat volledig onder het bloed. Ik kon mijn ogen pas weer openen in het 'bad', waar met een slang ijskoud water over mijn lichaam werd gespoten.
Bloed vermengde zich met water. Het water bloedde. Ze doorregen het bloed met water. Daarna waaierden ze om het te laten opdrogen.
Het was ijskoud en ik rilde als een espenblad.
Schreeuwen!
Schreeuwen!
Ik beet op mijn lippen om niet te hoeven schreeuwen. Bij eerdere foltersessies heb ik tot bloedens toe op mijn lippen gebeten.

Ayhan Uzala (1959), getrouwd en vader van een zoon, is geboren in het Koerdische stadje Siverek, vlakbij de Turks-Iraakse grens. Hij heeft zijn jeugd in verschillende steden van Turkije doorgebracht. Na een eerdere berechting, drie jaar gevangenis en vrijspraak in hoger beroep nam hij in 1985 de benen. Uzala vluchtte samen met zijn vrouw met valse papieren naar Nederland en kreeg politiek asiel.

ISBN 9789067281393
NUR 332
317 pagina's
EUR 16,50
Bestellen

 

 


Het spoor bijster
(25-09-2010)
Wieteratuur
(08-05-2010)
De egoïst Max Stirner
(12-10-2009)
De koe lacht niet meer
(29-04-2009)
Een moeras vol krokodillen
(04-03-2009)
Banken beroven mensen
(01-12-2008)
De Bruidenoorlog
(03-04-2007)
Weldoeners
(10-01-2007)
Met de wapens
(05-01-2005)
Dagboek van een vermiste
(12-12-2002)
Developed with QwikZite (version 1.12)